SUP-labbet i Varberg

  /  SUP-blogg   /  Bli en fena på fenor

Bli en fena på fenor

https://www.ystersup.com/var-placerar-du-din-sup-fena-egentligen/

Här kommer lite detaljtips kopplat till fenor. Det kan upplevas som en liten detalj på brädan men sanningen är att fenan kan göra stor skillnad när du ståpaddlar. Se därför till att du köper en bräda med möjlighet att skifta fenor för olika förhållanden. US-fenbox är en bra standard där du har en skruv med en bricka som gör att du kan ta av fenan vid transport och förvaring. När jag själv en gång i tiden var nybörjare så hade jag ingen koll alls på vad det var för fena som följde med brädan. Det var först för ett par år sedan som det gick upp för mig att fenan gjorde så mycket för stabiliteten och hastigheten.

Lite snabbt kan vi sammanfatta valen av fena med att en större yta och en längre fena ger mer stabilitet (balansmässigt + kursstabilitet) men att det påverkar farten. Små fenor minska motståndet i vattnet – men ger mindre stabilitet (ej för nybörjare). De som tävlar vill få hög fart och samtidigt hålla kursen i sidvind och vågor. Fenan påverkar även hur mycket sjögräs som fastnar i fenan, hur enkelt det är att svänga och vilken vindpåverkan du får på brädan. Grund är en mindre detalj men för att slippa otäcka överraskningar med grundstötningar så kan en vinklad fena göra stor skillnad.

Längden på fenan

Längre fenor ökar stabiliteten och kursstabilitet och kortare fenor ger mindre motstånd i vattnet och mindre stabilitet.

Ytan på fenan

Ju större yta ger samma effekt som längden – men med en mindre yta så blir det enklare att svänga och du får mindre sidvindpåverkan på brädan.

Formen på fenan

Rak form ger snabbare vändningar.

En fena som är lutad bakåt minskar att sjögräs fastnar och minskar även risken för grundstötning.

Tjocklek och bredd

Ju tunnare fena ger mindre motstånd i vattnet men fenan blir känsligare för grundstötningar.

Placering av fenan i fenboxen

Längst bak i fenboxen ger mer kursstabilitet och gör brädan något mer svår att svänga med. Gäller både stora och små fenor.

Fenan längst fram i fenboxen ger något bättre svängförmåga. När du placerar fenan framåt i fenboxen så krävs det större fenor.

Andra faktorer som påverkar

Starkare och tyngre paddlare kräver större fenor

Flera små fenor under är bättre för vågsurfning. Vissa allroundbrädor har en större centerfena och två små fenor som är valbara.

Fasta fenor på tex. ISUP-brädor (uppblåsbara) ger mindre valmöjligheter att justera och ändra.

Skapad 2021-07-13 Uppdaterad 2021-07-13

Kommentera

Följ oss
Sök