SUP-labbet i Varberg

  /  SUP-blogg   /  En billigare eller en dyrare uppblåsbar SUP

En billigare eller en dyrare uppblåsbar SUP

Det finns SUP:ar på marknaden från 2500 kr så det kan vara svårt förstå varför några SUP-brädor kostar så lite när det på samma gång finns SUP-brädor som kostar 3-4 gånger mer. Här kommer några av skälen till att det skiljer så mycket.

1. Styvhet

Mjuk eller hård? Desto styvare SUP-bräda desto bättre glid och mindre motstånd i vattnet. För att den skall kunna bli styv krävs påkostade material och mer komplicerad konstruktioner. Konstruktionen skall klara minst 20 PSI tryck och ändå behåller den en perfekt platt form och den blir inte bullig. En enklare uppblåsbar SUP-bräda har en mjukare och billigare PVC, Polyvinylklorid, (oftast riktigt elaka mot miljön). Plasten ligger oftast i ett lager (ibland två lager). Mellan ovansida och undersida ligger en dropstitch (läs mer om dropstich) som skall se till att brädan håller profilen. På billigare brädor kan man dra av dropstichtrådarna för hand om man skulle öppna brädan, så klena är de. På en premiumbräda så används mycket dyrare PVC som inte är lika giftig och som är mycket styvare och som stretchar mycket mindre. Man använder 2-3 olika lager beroende på om det är däck eller kant (rail). Mellan ovansida och undersida sitter en påkostad tät dropstich tillverkad i en tråd som är nästan omöjlig att ta av och som knappt stretchar under tryck. På dyrare brädor finns också extra inbyggda stöd för styvare känsla. Starboard Zen (ej zen lite) har exempelvis ”standing plates” under fötterna som gör att brädan känns i stort sätt lika stabil som en hård bräda. En enklare bräda kan kännas mer jello-liknande, i vissa fall samma känsla som att stå på en dallrig badleksak.

En enklare bräda kan kännas mer jello-liknande, i vissa fall samma känsla
som att stå på en dallrig badleksak.

2. Konstruktion

Sammanfogning av paneler. På en enklare bräda limmas alla paneler. Limmet är miljöfarligt, det åldras och med tiden blir limmet försvagat. På en premiumbräda sammanfogas panelerna med värme och tryck utan lim, ingen fog som åldras på samma sätt som en limmad. På köpet får man även viktbesparing och en vara som är klart bättre för miljön.

3. Små detaljer och tillbehör

Fenor, pump, väska, leash? Det finns inget som är så irriterande som när en liten detalj går sönder som gör att grejerna inte fungerar. Exempelvis pumpen, ventilen eller ett fenfäste. På en enklare bräda har man valt att lägga till de enklast möjliga tillbehören. Pumparna brukar fungera hjälpligt till 12-14 PSI, skall man ha mer så behöver man ta i rejält och det börjar knaka i grejerna. Rekommendationen är att fylla brädan till minst 17-18 PSI för att SUP:en skall kännas styv även för fullvuxna. Till premiumbrädor medföljer pumpar som klarar mycket hårdare tag och mer tryck. De går att växla, så man kan växla ner för att få i högre tryck utan att använda mer kraft. Dessa pumpar klarar upp till 25 PSI och även otränade kan pumpa 20 PSI med dem.

Billigare fenkonstruktioner är varken tillräckligt stora eller tillräckligt styva för att ge särskilt bra kursstabiltet.

På enklare brädor medföljer ofta en enklare slidingfin fena i plast. Den fungerar kanske bra tills man går på grund och den går sönder. Är det riktigt illa kan fästet i brädan går sönder vid kraftigare grundstötning. Många billiga brädor saknar även en ordentlig styrfena. Istället har de en, eller flera, mindre, mjuka fenor av gummi på undersidan (en bra fenbox är dyrare att konstruera). Billiga fenkonstruktioner är varken tillräckligt stora eller tillräckligt styva för att ge särskilt bra kursstabiltet. Det innebär att brädan kommer att svänga åt motsatt håll för varje paddeltag du tar, vilket betyder att måste byta sida efter varje paddeltag för att få den att gå rakt. På premiumbrädor sitter antingen fasta fenor med minnesplast, dvs. böjer man dem rätar de automatiskt ut sig med tiden. Eller så han man en riktig US-box, dessa fenor säljs på alla surfbutiker världen över och används även vid vågsurf, vindsurf mm så de är mycket vanliga. US-box fenor har en speciell försvagning i basen på fenan som skall gå sönder vid hård grundstötning istället för att man kör sönder brädan eller boxen. Smart! Vid mindre grundstötning händer ingenting med dessa fenor.Till enklare brädor medföljer en nylonpåse som ibland även har axelremmar. De är superenkelt sydd och efter en sommar så så brukar bagarna knappt hålla ihop. En SUP väger ca 10-15 kg och de billiga väskorna blir för klena för att bära den vikten nån längre sträcka. På dyrare SUP-brädor medföljer väskor som är dimensionerade för vikten och mycket mer vikt, de har både axelremmar, som en ryggsäck, samt hjul så den kan dras som en resväska. Rejäl vaddering och de fungerar även som reseväska om man vill resa på flyg med sin bräda.

4. Dyr är inte alltid bra

Bara för att en SUP är dyr behöver den inte vara bra. Det finns flera exempel på enkla konstruktioner som designats upp snygga och säljs för 8000-9000:- men tittar man under skalet är det en 3000:- bräda. Enklaste sättet att undvika dessa är att hålla sig till de stora välkända marknadsledarna som Starboard, Red paddle och Fanatic. De levererar kvalité som motsvarar priset. Därav marknadsledare. Har tillverkaren en enkel hemsida med 4-6 SUP:ar är det ingen premiumtillverkare. Starboard, Red och Fanatic har omfattande hemsidor, papperskataloger, team och en grupp med folk som jobbar med produktutveckling, miljöarbete, kvalitetskontroll mm. Många märken har bara 1-3 personer som alla jobbar med försäljning och sen köper de från en Kinafabrik som de ber tillverka med deras logo och grafik för lägsta pris och kvalitén blir därefter.

Men det viktiga är såklart inte ha den bästa supen, det viktigaste är att ha kul på vattnet. SUPa lugnt och ha så kul därute. Surfspot har över 100 olika supar i lager för att erbjuda alla modelltyper och prisklasser, kolla in sortimentet och priserna här: https://www.surfspot.se/sup/sup-brador.html

Publicerad ursprungligen i Nyheter på SurfSpot.se av Mattias Gunnarsson

Skapad 2020-08-16 Uppdaterad 2021-05-23

Kommentarer

Kommentera

Följ oss
Sök