SUP-labbet i Varberg

  /  SUP-blogg   /  Paddla rakt fram

Paddla rakt fram

Vill du slippa att zickzacka och lära dig att paddla mer kursstabilt på en SUP. Det första att tänka på är att olika brädors form och paddelteknik påverkar kursstabiliteten. Olika brädors form och egenskaper kan du läsa om i en tidigare post här: Olika SUP-brädor.

För att behålla kursen och ståpaddla mer rakt fram på en allroundbräda så behöver du byta paddelsida oftare, se illustration nedan. Antal paddeltag på varje sida kan varierar beroende på vind, vågor och hur stark du är på vänster och höger sida. En grundregel är att du ska paddla lika många tag på varje sida om du vill att kursen ska bli mer rak, även om du kommer att svänga eller zickzacka fram. Du kommer att få en rak kurs trots att brädan pendlar lite åt höger och åt vänster. Ett knep är att ta sikte på något i naturen längre fram, som ett träd eller ett klippa.

Öppna bilden större genom att klicka på bilden. Illustration visar paddeltagen och hur brädan svänger beroende på vilken sida du paddlar.
På mer riktningsstabila brädor minskar svängarna nästan helt och du behöver inte byta sida lika ofta.

Ett annat knep är att stå rätt på brädan och till och med flytta fram din placering lite framför mitten. Mitten av brädan är normalt vid handtaget och här har får du mest balans. Ställer du dig tex. 5 cm till 10 cm framför mitten så kommer brädan att bli mer kurs-/riktningsstabil men du får något mindre balans. Motsatsen händer om du ställer dig bakom mitten – då svänger brädan lättare. Nosen pekar upp ur vattnet. För att svänga ännu snabbare så kan du ställa dig längst bak i surfställning – men nu kommer brädan att bli mer instabil och att hålla balansen blir mycket svårare. Något som är kul att träna på.

Mitten är vid handtaget och här får du bäst balans. Om vinden kommer från sidan och du svänger oavsett så kan det vara läge att flytta dig framåt på brädan. Då får du mer riktningsstabilitet.
Öppna bilden större genom att klicka på bilden.

Det kommer snart en ny bloggpost om att paddla snabbt. När du byter sida som du paddlar på – tappar du fart och om du vill få upp farten så kan det vara bra att kunna paddla rakare och byta sida effektivt. I tävlingar eller under motionsträning på SUP så är det önskvärt att slippa byta sida och då kan du behöva skaffa en bräda som är mer formade för att gå mer kursstabil, race- eller touringbrädor. Nackdelen är att tävlingsbrädorna är svårare att svänga med och är smalare (mindre stabila). Du har säkert läst att många tillverkare skriver att deras brädor är riktningsstabila och då handlar det inte om att de är stabila och lätta att hålla balansen på. En riktningsstabilare bräda gör att du kan paddla fler paddeltag på en och samma sida. Sedan finns det fler knep för att få olika SUP-brädor att gå mer riktningsstabilt i vattnet. Här kommer lite fler tips för att öka riktningsstabiliteten.

  • Paddla nära brädans kant framför där du står och håll paddeln så rakt ner som du kan så skapar du en kraft som motverkar svängar åt sidorna. (se filmerna här under).
  • Paddla inte bakom foten. Då tappar du effekt och tempot minskar.
  • Sätt i paddeln så långt fram som du kan nå utan att tappa balansen och använd överkroppens vikt och rörelse för att paddla. Tänk på stavhoppare och skidåkare som stakar genom att stå på tå i framåtmomentet.
  • Paddla inte överdrivet snabbare än vad brädan åker fram i vattnet utan öka farten genom att flytta brädan i vattnet med paddelrörelsen och kroppens rörelse. Handen som håller handtaget ska förflytta sig i samma fart som brädan rör sig i vattnet.
  • Paddla med hela bladet under vattnet.
  • Korta paddeln för högre frekvens. En för lång paddel gör dig långsam.

Här kommer en film med paddeltekniktips för att paddla rakt

Här är en film från SUPBoarder som visar grunderna i att paddla rakt.

Här kommer en film där du ser tekniken:

Här visar April Zilg hur hon paddlar på en sida i 50 meter. OBS! Det krävs en mer riktningsstabil bräda för att kunna paddla mer rakt. Men tipsen i filmen visar på ett bra sätt hur viktigt det är att paddla utmed brädans kant och att hålla paddeln rakt ner i vattnet.

I nästa post kommer jag att berätta mer om hur du paddlar snabbare till riktigt snabbt. Allt för att nå nästa nivå på din paddling.

Skapad 2020-08-28 Uppdaterad 2021-07-13

Kommentera

Följ oss
Sök