SUP-labbet i Varberg

  /  SUP-blogg   /  Paddla rakt med en SUP

Paddla rakt med en SUP

Dags att lära dig att paddla bättre mer rakt framåt på en SUP. Det första att tänka på är att olika brädors form och din paddelteknik påverkar din riktning. Olika brädors egenskaper kan du läsa mer om i en tidigare post här: Olika SUP-brädor.

För att hålla kursen och styra mer rakt fram på en allroundbräda så behöver du byta paddelsida ofta, se illustration nedan. Antal paddeltag på varje sida kan varierar beroende på vind, vågor och hur stark du är på vänster och höger sida av kroppen. En grundregel är att du ska paddla lika många tag på varje sida om du vill att kursen ska bli mer rakt fram, även om du kommer att svänga eller zickzacka fram. Du kommer att få en kurs trots att brädan pendlar åt höger och åt vänster. Ett knep är att ta sikte på något i naturen längre fram, som ett träd eller ett klippa.

Öppna bilden större genom att klicka på bilden. Illustration visar paddeltagen och hur brädan svänger beroende på vilken sida du paddlar.
På mer riktningsstabila brädor minskar svängarna nästan helt och du behöver inte byta sida lika ofta.

Ett annat knep är att stå rätt på brädan eller flytta fram lite. Mitten av brädan är vid handtaget och här har du bäst balans. Ställer du dig 5 till 10 cm framför mitten så kommer brädan att bli mer riktningsstabil och du får något mindre balans. Motsatsen händer om du ställer dig bakom mitten då svänger brädan lättare. För att svänga snabbt så ställer du dig längre bak men här blir balansen på brädan mycket svårare.

Mitten är vid handtaget och här får du bäst balans. Om vinden kommer från sidan och du svänger oavsett så kan det vara läge att flytta dig framåt på brädan. Då får du mer riktningsstabilitet.
Öppna bilden större genom att klicka på bilden.

Det kommer snart en ny bloggpost om att paddla snabbt. När du byter sida som du paddlar så tappar du fart om om du vill få upp farten så kan det vara bra att kunna paddla rakare. I tävlingar eller vid motionsträning på SUP så vill du få mer fart så är det önskvärt att slippa byta sida och därför väljer du en bräda som är mer formade för att gå rakt – race- eller touringbrädor. Nackdelen är att de är svårare att svänga med och kan vara smalare. Du har säkert läst att många tillverkare skriver att deras brädor är riktningsstabila och då handlar det inte om att de är stabila att paddla på. En riktningsstabil bräda gör att du kan paddla många fler paddeltag på en och samma sida och få mindre av svängeffekten som bilden här överst illustrerar. Sedan finns det fler knep för att få olika SUP-brädor att gå mer riktningsstabilt i vattnet. Här kommer lite fler tips för att öka riktningsstabiliteten.

  • Paddla nära brädans kant där du står och håll paddeln rakt ner så du får en kraft som motverkar svängen åt sidan. (se filmerna här under).
  • Paddla inte bakom foten. Då tappar du effekten och tempot minskar.
  • Sätt i paddeln så långt fram som du når utan att tappa balansen och använd överkroppens vikt och rörelse för att paddla. Tänk på stavhoppare.
  • Paddla inte överdrivet snabbare än vad brädan åker fram i vattnet utan öka farten genom att flytta brädan i vattnet med paddelrörelsen och kroppens rörelse. Handen som håller handtaget ska förflytta sig i samma fart som brädan rör sig i vattnet.
  • Paddla med hela bladet under vattnet.

Här kommer en film med paddeltekniktips för att paddla rakt

Här är en film från SUPBoarder som visar grunderna i att paddla rakt.

Här kommer en film där du ser tekniken:

Här visar April Zilg hur hon paddlar på en sida i 50 meter. OBS! Det krävs en mer riktningsstabil bräda för att kunna paddla mer rakt. Men tipsen i filmen visar på ett bra sätt hur viktigt det är att paddla utmed brädans kant och att hålla paddeln rakt ner i vattnet.

I nästa post kommer jag att berätta mer om hur du paddlar snabbare till riktigt snabbt. Allt för att nå nästa nivå på din paddling.

Skapad 2020-08-28 Uppdaterad 2020-08-29

Kommentera

Följ oss
Sök