Tips innan turer och kurser

  /    /  Tips innan turer och kurser

När du ska paddla så är det bra att vara förberedd och det viktigaste att tänka på har vi samlat på den här sidan. Glöm inte att ta på dig ett säkerhetskoppel och ta med dig vatten när du ska paddla.

 

Säkerhet vid ståpaddling:

På vattnet så kommer alltid säkerheten först:

 

  • Du måste vara simkunnig för att ståpaddla. 
  • Ha alltid på dig ett säkerhetskoppel (leash) som du fäster i både brädan och runt din fotled eller under ditt knä. Se till att den inte kan glida av över foten. Se en film om säkerhetskoppel.
  • Flytväst är det näst viktigaste hjälpmedlet på öppet hav eller på större insjöar med båttrafik. Se det som en billig livförsäkring om du blir påkörd av en båt eller du kommer bort från brädan. Är du på en mindre insjö så kan det räcka med en säkerhetskoppel men jag brukar ta med en uppblåsbar flytväst om jag skulle hamna i vattnet och tappa brädan.
  • Vid strömt vatten i en älv eller i en å så ska du helst undvika säkerhetskoppel, men då är det extra viktigt med en ordentlig flytväst (ej uppblåsbar). I havet i vågorna (SUP-surf) nära strandkanten så kan det vara bra att använda en längre surffångstremmar.
  • Ta alltid med dig vatten i vattenflaska och en mobil i vattentät fodral!
  • När du köper en ny ståpaddelbräda så se alltid till att det följer med ett säkerhetskoppel som är av bra kvalité. Håll alltid kardborrebanden rena från gräs, tång och sand.
  • Har problem med att stå på knä och/eller att resa dig upp från liggande till stående så ta hjälp av någon.
  • Är du gravid och vill paddla så måste du kunna paddla innan du ger dig ut på vattnet och ska stå upp. Läs mer om att vara gravid på SUP här och här hittar du lite tekniktips.
  • Sist men kanske viktigast paddla helst tillsammans med någon annan eller med någon i land speciellt när du är nybörjare. Ska du paddla ensam så meddela alltid någon om att du ska ut och paddla, var du paddlar och när du planerar att vara tillbaka i land.

 

Kläder och tips vid paddling:

Träningskläder är bäst.

Att paddla SUP är en härlig upplevelse även när solen inte visar sig på himmeln, så här kommer därför lite tips på olika kläder som kan passa vid olika väder. Väldigt få ramlar i vattnet pga. dålig balans – största anledningen är fel fokus och lek. Många använder en våtdräkt för att hålla värmen i vattnet höst, vinter och vår. På sommaren handlar det mer om att du bör skydda dig mot solen. Det blir snabbt extremt varmt att paddla i våtdräkt i sol speciellt om du ska motionspaddla. Om du är mer erfaren kan du paddla i tunnare träningskläder, även om det är lite kallare i vattnet. Ta alltid med dig vatten i vattenflaska och en mobil i vattentät fodral! Extra ombyte i en vattentät väska är inte fel. Läs mer tips under Frågor och Svar.

Väder och vattentemperatur:Kläder och rekommendationer:
Solsken över 17 grader i vattnetBadkläder, t-shirt, top och eventuellt något på huvudet. OBS! Ta med vattenflaska!
Molnigt över 17 grader i vattnetBadkläder/fitnesskläder, t-shirt, långärmad och eventuellt ett par träningstights
Lite regn över 17 grader i vattnetBadkläder/fitnesskläder, t-shirt, vindjacka och eventuellt ett par träningstights
Mycket regn över 17 grader i vattnetLättare regnkläder eller vindjacka som inte blir tunga i vattnet
Blåsigt 7 m/s eller merDet går att paddla men det kräver lite mer erfarenhet ute på mer öppet vatten. Badkläder/fitnesskläder + vindjacka, t-shirt och eventuellt ett par träningstights.
Kallare än 16 grader i vattnetKan du ha på dig en våtdräkt eller varmare träningskläder med flytväst. Vill du paddla när det är mycket kallare i vattnet så måste du ha våtdräkt/torrdräkt.
Oavsett väder och vindarGlöm inte vattenflaskan och mobil.
Vid åska eller stormPaddla inte alls – stanna i land. Fara för livet.

  

Skapad 2020-08-04 Uppdaterad 2021-07-13

Följ oss
Sök